keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Hevosenleikkiä, osa 9

Seuraavana päivänä Sami nojasi koulun seinään ja kuunteli muiden puheita viikonlopun kaljoittelusta.

- Missä sä muuten olet hengannut? Et ainakaan pyöri kylällä yhtä paljon kuin ennen, Aku osoitti kysymyksensä Samille ja muutkin pojat jäivät odottamaan vastausta.
- Tuolla vaan, Sami vastasi.
- Onko sulla kaks muijaa kierroksessa yhtä aikaa? Iina kyseli sun perään eilen, Juho puuttui keskusteluun.
- Ei ole, on vaan ollut vähän muuta, Sami totesi.

Kellot soivat ja oppilaat lähtivät matelemaan sisälle. Sami tunsi jonkun tarttuvan käteensä ja kääntyi katsomaan. Iina seisoi hänen takanaan ja näytti äkäiseltä.

- Mikset oo vastannu mun soittoihin ja tekstareihin?
- Sori, mulla oli vähän kotihommia, Sami keksi nopeasti. – Mutta mulla on ollut ikävä sua, poika hymyili Iinaa lepytellen.
Heidän suudelmansa keskeytyi, kun välituntivalvoja patisti hitaimmatkin oppilaat sisälle. Viimeisen tunnin jälkeen Sami saattoi Iinan matkahuoltoon, josta kauempana asuvien oppilaiden linja-autokyydit lähtivät. Kesken suudelman Iina vetäytyi kauemmas Samista.

- Haluaisitsä tulla meille huomenna?
- No voisin mä tullakin, eihän sun porukat ole kotona?
- On ne, kun mä haluaisin esitellä sut niille, Iina hymyili silmät sädehtien.
Sami huokaisi pettyneenä ja alakuloisena. Vanhempien tapaaminen oli valtava askel, jota hän ei ollut koskaan ottanut. Oli tullut aika jättää tyttö, ennen kuin tämä ehtisi kehitellä yhtään syvempiä tunteita häntä kohtaan. Iinan bussi jyristeli savuttaen paikalle ja tyttö painautui häntä vasten antaen vielä yhden kiihkeän suudelman.

- Nähdään huomenna, kulta, tämä huikkasi hypätessään bussiin.
Poika katseli mietteliäänä kengän kärkiään ja viimein vilkaisi ympärilleen. Siiri tuijotti häntä vähän kauempaa, kun heidän katseensa kohtasivat, tytön toinen suupieli nousi virneeseen ja tämä pyöräytti hänelle silmiään. Tämäkin vielä, Sami tuhahti ja lähti mopolleen. Siirin kanssa heillä oli joku sanaton sopimus, että koulussa he eivät edelleenkään olleet tuntevinaan toisiaan. Tavallaan se sopi hänelle ihan hyvin, eipähän tarvinnut selitellä kavereille mitään. Samin kännykkä piippasi viestin merkiksi, Iina tekstasi: ”Ikävä jo nyt <3”. Sami tiesi olevansa paskiainen, mutta hän vastasi tytölle: ”Eiköhän tää ollut tässä, lopetetaan ennen kun suhun sattuu enempää.”

Kotiin ajettuaan hän huomasi Iinalta oli tullut soittoja ja viestejä toistakymmentä. Mikrossa lämmitetyn maksalaatikon jälkeen hän vaihtoi vaatteet ja päätti lähteä tallille. Hän kaipasi nyt Paten rauhoittavaan seuraa. Tallin pihassa Päivi oli juuri lähdössä ajamaan hevosella, mutta pysähtyi ja odotti, että Sami sai kypärän pois päästään.

- Moi! Matias ja Jussi lähtivät raveihin, Siiri on maastossa ja mun pitää lähteä tän kuumakallen kanssa lenkille. Pate on tuolla tarhassa ja kai mä uskallan sut jättää sen kanssa kaksin?
- Kyllä mä varmaan pärjään.

Sami sai Paten helposti kiinni ja talutti sen talliin, jossa alkoi harjata hevosta. Hän oli ensimmäistä kertaa ihan kahden hevosen kanssa. Peittääkseen hermostuksensa ja lievittääkseen painostavaa hiljaisuutta hän alkoi jutella Patelle. Ensin vain höpsöjä kehuja hevoselle, mutta pian hän huomasi purkavansa koko Siiri ja Iina-kuviota ruunalle. Sami kuuli kolahduksen ja hätkähtäen vilkaisi ympärilleen. Siiriä tai Päiviä ei kuitenkaan näkynyt missään, hän olisi valmis vajoamaan maan alle jos joku olisi kuullut hänen puheensa.

- Tai no sua ei tietenkään lasketa, poika sanoi hellästi ja rapsutti Patea korvan takaa. Hevonen hörähti, kuin olisi ymmärtänyt joka sanan.
Siiri saapui talliin Calistan kanssa, kun Sami oli laittamassa suitsia hevosen päähän, nuoret moikkasivat.

- Mites sä et ole vaihtamassa sylkinäytteitä sen tytön kanssa, Iinako se oli? Siiri kysyi huvittuneena.
- Mä en haluais puhua siitä.
Siiri katsoi Samia pitkään ja mietti mitä sanojen taakse kätkeytyi, poika näytti jotenkin surkealta.
- Mulla ei tänään olis aikaa opettaa sua, mutta jos odotat hetken, niin mä satuloin Mintun niin käydään yhdessä maastossa.

Pian Siiri ja Sami lähtivät käynnissä tallinpihalta, Siirin johdolla kaksikko kääntyi metsäautotielle.

- Maastossa kannatta olla valppaana, koska täällä voi tulla kaikenlaista eteen ja hevosillakin on normaalisti vähän enemmän virtaa kuin kentällä tallustettaessa, Siiri ohjeisti Samia.
Vaikka Sami oli allapäin, hän alkoi matkan edetessä katsella ympärilleen ja nauttia raikkaasta ilmasta ja metsän äänistä. Siirin kehotuksesta he nostivat kevyen ravin, vauhdin noustua Sami ei enää ehtinyt katsella ympärilleen vaan hän joutui keskittymään ohjaamiseen ja tasapainon säilyttämiseen. Viimein Siiri hiljensi käyntiin.

- Kohta tullaan pienelle hiekkatielle, niin kokeillaan vähän laukkaa.
Hevoset kulkivat peräkkäin kapeaa polkua ja ylittivät matalan ojan tullen tielle. Ravin kautta hevoset nostivat laukan ja jälleen Sami tunsi saman ilon kuplivan sisuksissaan. Paten kaviot iskeytyivät hiekkaan, Minttu ja Siiri laukkasivat heidän edellään, tuuli kohisi korvissa eikä maailmassa ollut mitään murheita. Siiriä seuraten Sami hidasti raviin ja pian käyntiin, hän kurottui taputtamaan kevyesti Paten kaulaa kiitokseksi. Siiri päästi pojan hevosineen rinnalle ja korjasi taas Samin asentoa.

- Kannattele käsiäsi, pohkeet kiinni ja hartiat alas, vaikkei nyt kentällä ollakaan ei se tarkoita sitä, että voisit ottaa jotenkin löysemmin.
- Joo, joo. Miksi me ei ratsasteta aina metsässä, on tää huomattavasti mukavampaa kuin kentän kiertäminen, Sami valitti.
- Kentällä on helpompi opettaa ja oppia, jos sulla ei mitään tavoitteita ole ratsastuksen suhteen niin kyllä sä voit alkaa enemmänkin maastoilemaan, kunhan me on saatu sun istunta ja hevosen hallinta tarpeeksi hyväksi.

Omiin ajatuksiinsa vaipuneina he palasivat tallille. Kun Pate oli omassa karsinassaan, Sami ei vielä halunnut lähteä kotiin, joten hän maleksi kentän laidalle katsomaan miten Siiri ratsasti Leeviä. Tytön kasvoilla oli keskittynyt ilme ja Leevi ravasi suupielet vaahdoten kenttää ympäri. Poika tunsi puristavan kaipuun sisällään, ehkä hän vielä joku päivä oppisi, ettei edes miljoona Iinaa ollut yhden Siirin veroinen.

Osa 10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti